Italijansko tržište u plusu u očekivanju mera štednje

Bez autora
Jul 15 2011

Italijansko finansijsko tržište juče je bilo je u rastu u očekivanju da Senat odobri paket mera štednje koji je od ključnog značaja za vraćanje poverenja u finansijsku budućnost Italije. Na italijanskoj berzi indeks FTSE MIB je porastao 0,5 odsto i juče ujutru je bio jedini evropski indeks u plusu.Italijanski ministar finansija Đulio Tremonti najavio je da će mere štednje, koje za cilj imaju uravnoteženje budžeta do 2014, sutra dobiti "zeleno svetlo" u donjem domu parlamenta.

Italijansko tržište u plusu u očekivanju mera štednjeItalijansko finansijsko tržište juče je bilo je u rastu u očekivanju da Senat odobri paket mera štednje koji je od ključnog značaja za vraćanje poverenja u finansijsku budućnost Italije.

Na italijanskoj berzi indeks FTSE MIB je porastao 0,5 odsto i juče ujutru je bio jedini evropski indeks u plusu.

Italijanski ministar finansija Đulio Tremonti najavio je da će mere štednje, koje za cilj imaju uravnoteženje budžeta do 2014, sutra dobiti "zeleno svetlo" u donjem domu parlamenta. Prvobitno je usvajanje mera štednje bilo predviđeno za avgust ali je vlada ubrzala stvar kako bi smirila tržišta uplašena dužničkom krizom u zoni evra.

Naime, oči investitora uperene su ka Italiji zbog velikog duga te zemlje. Oni strahuju da bi Italija mogla da bude sledeća u zoni evra zahvaćena dužničkom krizom.

Merama štednje predviđeno je smanjenje troškova u budžetu za 48 milijardi evra tokom tri godine.

Italija želi da smanji jedan od najvećih budžeskih deficita u zoni evra i izbegne potrebu za spasilačkim finasijskim paketom.

Planirani paket treba da spusti deficit na nulu do 2014. godine sa ovogodišnjih 3,9 odsto bruto domaćeg proizvoda.

Ranije ove nedelje Međunarodni monetarni fond je zatražio od Italije da osigura kresanje rashoda i istakao da ta zemlja mora da učini napor da smanji javni dug, očuva stabilnost na finansijskom sektoru i uvede strukturne reforme kako bi podstakla privredni rast.

Agencije javljaju da se Italija danas zadužila za 4,96 milijardi evra prodajom obveznica na pet i 15 godina iako su investitori tražili znatno više kamate.

Prinos na petogodišnje obveznice je dostigao 5,9 odsto, što je najviše za te hartije od uvođenja evra i daleko iznad 3,9 odsto na prethodnoj aukciji u junu.

Na petnaestogodišnje obveznice prinos je dostigao 4,93 odsto i bio je najviši od juna 2008. Italija se pre dva dana lako zadužila i za 6,75 milijardi evra prodajom dužničkih hartija na 12 meseci, istina uz više kamate.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik